Foto: Nick Kwan, Unsplash. Gribb.

Dette skjuler banken din for deg

Er du blant dem som stoler på at banken din automatisk gir deg den beste renten du kan få? Det stemmer ikke. Er du en lojal kunde som har betalt ned mye av lånet, blir du fort sittende igjen med svarteper, viser tall. Men det finnes et unntak fra regelen.

08 oktober, 2021|Bulder

Tenk på startlønnen du hadde da du var helt ny i arbeidslivet. Du var kanskje fornøyd der og da, men ville du ha akseptert å beholde denne lønnen i år etter år, etter hvert som du opparbeidet deg stadig mer verdifull erfaring og kompetanse?

Sannsynligvis ikke.

På samme måte burde du heller ikke akseptere å ha den samme renten på boliglånet i år etter år. Likevel gjør de fleste av oss akkurat det.

Du fortjener sannsynligvis en bedre rente

Da du kjøpte boligen du bor i nå, tok du opp et boliglån. Du og banken ble enige om at du skulle betale tilbake lånet innen en viss tid, med en viss rente.

Siden den gang har sannsynligvis to ting skjedd:

  • 1. Du har betalt ned en god slump på lånet ditt
  • 2. Boligen har økt i verdi

Dette betyr at du har mer sikkerhet bak lånet ditt nå enn da du tok opp lånet. På samme måte som du over tid har blitt mer erfaren i jobben din, har du over tid blitt en mindre risikabel kunde for banken.

Da burde du jo også betale en lavere rente, eller?

Det er de lojale lånekundene, som har nedbetalt mer av lånet, som betaler høyest rente på boliglånet sitt.

Som lojal kunde blir du en melkeku

Hos de aller fleste banker, fungerer det faktisk helt motsatt. Tall fra renteradar.no viser at det er de lojale lånekundene, som har nedbetalt mer av lånet som betaler høyest rente på boliglånet sitt.

Ikke særlig rettferdig, tenker du kanskje, men det er flere grunner til at det ofte blir slik.

1. Det er ubehagelig å prute

Er du blant dem som kvier deg for å ta prutesamtalen med banken? Da er du ikke alene. De fleste av oss vegrer oss for å ringe banken og forhandle om renten. Derfor innfinner vi oss med at renten er slik den er.

2. Du eier mer enn du tror

De aller fleste banker unnlater å fortelle deg at boligen din har økt i verdi. Dermed gjør de det vanskeligere for deg å vite hvor hvor mye forhandlingsmakt du faktisk har.

3. Du sponser de som orker å prute

Selv mange synes det er et ork å prute på renten, er det fortsatt en del kunder som tar seg bryet. Når disse kundene lykkes med å forhandle frem en bedre pris, vil dette gå på bekostning av de lojale kundene som ikke foretar seg noe.

De fleste banker unnlater å fortelle deg at boligen din har økt i verdi.

Hvorfor er Bulder annerledes?

Du lurer kanskje på hvorfor vi i Bulder er opptatt av å fortelle deg de tingene som bankene tradisjonelt sett ikke har ønsket at kundene skal vite? Det er fordi boliglånet i Bulder ikke er som andre boliglån.

1. Du får se boligverdien din

I Bulder-appen kan du til enhver tid se hvor mye boligen din er verdt. I stedet for å bare vise deg hvor mye du skylder banken, vil vi vise deg det som har verdi for DEG. På den måten vet du også til enhver tid hvor mye sikkerhet du har bak lånet ditt, og hvilket rentenivå du bør ligge på.

2. Du får automatisk lavere rente uten pruting

I Bulder har vi plassert prutetelefonen på museum. I stedet setter vi ned renten din når du kvalifiserer for det. Helt automatisk.

Animasjon som viser rentetrappen til Bulder

Du bør vurdere å bytte jobb om lønnen din ikke har bedret seg siden du startet i jobben som nyutdannet. Du bør også vurdere å bytte bank om renten din ikke har bedret seg siden du tok opp boliglånet ditt.

Tilbake til blogg-forside